Välja rätt värmepump till hemmet

Alla hus förtjänar bra uppvärmning men det är inte alltid så enkelt att veta vad som passar ens hem bäst. Är man ute efter en lämplig värmepump är det bra att veta ett och annat innan man ger sig ut och köper en.

Tillräcklig kapacitet

En värmepumps kapacitet är viktig att titta på då detta är avgörande för huruvida pumpen kommer att kunna värma upp hela huset eller inte. Många börjar med att titta på COP- och SCOP-värdena, som hjälper en att välja en energieffektiv pump. Men det är till föga nytta om inte kapaciteten är tillräcklig.

Rekommendationer är inte allt

Att läsa eller höra om rekommendationer från andra om en viss värmepump har absolut ett värde. Men sedan får man tänka på att de inte har exakt samma förutsättningar som en själv. Det kan vara smart att ta kontakt med en firma som Rörjour och låta dem göra ett hembesök för att ge ett expertråd på vilken typ av pump som lämpar huset bäst.

 Angående ljudnivån

Att inte vilja bli störd av sin värmepump när den går för fullt är förståeligt. Men samtidigt kan man göra sig själv en björntjänst om man väljer den som har den lägsta möjliga ljudnivån. Är den tystare kommer den också ha lägre fläktnivå, vilket betyder att det inte är lika bra på att sprida värmen. Istället för att bara titta på ljudnivån bör man balansera detta gentemot effekten av den.

Tänka på priset

Det kan vara lockande att köpa en billig värmepump, men som med så mycket annat får man vad man betalar för. Att leta efter bra priset är förstås smart, men det får inte vara det enda kriteriet man har. Att lägga ut lite mer i initial kostnad kan dessutom betalas tillbaka många gånger om i det långa loppet.