Bra energi för dig som driver lantbruk

Med dagens elpriser och miljöproblem kan det vara bra att se över vilken sorts el du använder, speciellt om du sysslar med lantbruk och det går åt mer el än i ett vanligt hushåll.

Du har kanske funderat över solcellspaneler, om inte kan det vara värt att ta sig en funderare på det.

Solenergi och lantbruk

Att använda sig av solenergi blir alltmer populärt. Idag har också lantbrukare börjat med så kallade solcellsparker. Genom användning av dubbelsidiga solpaneler på markerna kan du både producera el och ta hand om odlingarna. Det är ett nytt koncept och den första parken kom så sent som 2020. Det har gett positiva resultat och en ökning av grödornas växt har kunnat ses, samtidigt som du slipper vattna lika mycket då solpanelerna ger skugga.

Solcellspaneler

Det finns tre olika typer av solcellspaneler, monokristallina-, polykristallina- och tunnfilms-solcellspaneler. Sen har vi även alternativet transparenta solcellspaneler. De här panelerna ser ut som vanligt glas, vilket har varit mycket uppskattat av dem som placerat dem på taket. Alla de olika alternativen har olika priser och producerar el på olika nivå. Vissa producerar alltså mer än andra, det gäller därför att kolla upp vilket alternativ som kan passa just dig.