Hållbara material i hemmet

Fokus ligger numera på att bygga hållbart och hålla ned energikostnader i nybyggda villor. Men det ska inte kosta en förmögenhet att bygga på det här sättet. Här nedan kan du läsa om två bra material i hemmet som är vanliga i hemmen och deras miljövänliga alternativ. 

Isolering

Alla vill ha mycket isolering i sina hus, det drar ned värmekostnaderna och skapar ett skönt inomhusklimat. Och majoriteten välj sten- eller mineralull att isolera med, de stora gula skivorna som kliar så hemskt. Faktum är att de inte är det bästa alternativet eftersom de inte är hygroskopiska: de kan inte ta emot och släppa ut fukt. För att de inte ska bli blöta från kondensen behöver man alltså använda sig av en plast som måste vara helt tät för att systemet ska fungera.

Alternativet

Det är bättre att använda naturliga isoleringsmaterial som släpper ut fukten och kan andas. Träfiberskivor, cellulosaisolering och skumglas har alla den egenskapen. Priset är dock lite högre men ni slipper plasta in hela huset och väljer ett betydligt mer miljövänligt material.

Plastmattan

Det är lätt och relativt billigt att installera en plastmatta i utrymmen som riskerar vattenutgjutelse såsom badrum, tvättstuga och kök. Plastmattan är svårhanterlig, det är lättast om proffsen kommer in och lägger den. Den har lång hållbarhet och finns i oändliga varianter. Dock är de inte så miljövänliga och har de väl gått sönder måste hela mattan bytas, en plastmatta kan inte punktlagas.

Alternativ

Klinker och sten är långt mer miljövänligt och ett naturlig material. Det har längre hållbarhet än plastmattan och går även att punktlaga. Om en klinkerplatta har gått sönder kan du byta ut den mot en ny. Sten är skönt att gå och arbeta på så det passar ypperligt på golv och som bänkskiva. Grön marmor är en stor trend just nu och marmor är något som bryts i Sverige så du kan faktiskt använda dig av ”lokal” sten när du bygger din villa eller renoverar. Marmor är ett vackert och tidlöst material som kan få ligga i hundra år utan några större skador.