Bygga nytt hus

Om du har köpt eller redan äger den perfekta tomten för din drömvilla, kan vi först gratulera! Sedan tänkte vi dela med oss av några råd och saker att tänka på innan du sätter igång med dina husdrömmar. 

Bygglov

Att få bygglov för ett helt nytt hus tar tid, räkna med några månader innan allting är färdigt. Du behöver ta reda på om det finns några krav eller regler i området som huset behöver följa. Du behöver en riktig husritning och konstruktionsritning. Bygger du enligt en husmodell får du papperna av företaget när ni bestämt er att bygga med dem. Vill du har ett unikt hem, ett arkitektritat eller lösvirkeshus, tar det längre tid innan du kan komma igång. Och ha i åtanke att alla dess bygglov kostar pengar! Har ni redan ett hus på tomten krävs också ett rivningslov innan ni kan börja med det nya husbygget. Om du bygger ett unikt hem eller är osäker på reglerna kring området kan du ansöka om ett förhandsbesked. Beskedet kostar också men inte lika mycket som bygglovet. Dock är det bra att göra vid husbygge, du får en indikation på om ditt drömhus ens är tillåtet att bygga på tomten eller inte. Därefter kan du gå vidare med att anlita arkitekt eller kontakta husleverantörer.

Budget och spara pengar

Du vill ha det så lyxigt som möjligt utan att bli ruinerad. Fundera över vad du kan göra själv i bygget. Kanske klarar du av att göra en del markarbeten själv? Du kan hyra in större maskiner och utföra en del arbetsuppgifter på egen hand för att spara in flera tusenlappar. Markarbete är en kostsam historia när man bygger hus. Det är vanligt att man köper en oinredd övervåning som du sedan kan fixa själv, det sparar också mycket pengar. I det stora loppet är det mer kostnadseffektivt att bygga större än mindre men när du börjar närmar dig 200 kvm blir det onekligen en dyr affär. Fundera hur många rum ni behöver och hur stora de behöver vara. En del rum på nedervåningen kan du också avsluta själv såsom att skruva ihop IKEA-köket eller sätta gips och tapetsera i sovrummet.