Renovera med hållbarhet i åtanke

Många hemägare tacklar nya renoveringsprojekt ganska regelbundet. Ibland är det bara något litet, men andra gånger är det stora projekt som kostar en hel del och tar ganska lång tid. Och medan det alltid finns mycket att tänka på under ett renoveringsprojekt vill vi här tala just om hållbarhet. 

Hållbarhet betyder mer eller mindre att du strävar efter att använda material och metoder som kräver så få naturresurser som möjligt och bygga saker som är tänkt att hålla en lång tid. Men beroende på vad det är som ska renoveras kan det även ha andra, mer specifika betydelser.

Med åren har hållbarhet blivit en allt större fråga och allt fler engagerar sig i denna. När det kommer just till renovering finns det mycket du kan göra för att uppnå ett mer hållbart resultat. Till att börja med kan du se till att välja mer lokalproducerade material och produkter. Men även välja sådan som har en bra miljöstämpel.

Du kan även vilja kolla upp mer specifika frågor och svar beroende på vad det är för projekt du planerat ta dig an hemma. Informationscentrum för hållbart byggande är en perfekt plats att börja leta information på. Där kan du hitta tips om alla möjliga olika delar av hus och hem.

Återanvändning av material är också något du bör hålla i åtanke. Allt du tar bort behöver du nästan säkert inte kasta bort också. En hel del material kan återanvändas på ett eller annat sätt om du bara stannar till och tänker efter något.