Husets avlopp

Avloppet i huset är något vi bara antar fungerar felfritt. Det är inte alltid fallet. Många drabbas av stopp i avloppet och dålig lukt, har det än gång hänt brukar det även bli återkommande problem. Vad kan du göra för att slippa hamna i den sitsen?

Drabbas du av stopp kan kontakta Rörjour, företag som har jour och kan hjälpa oavsett om det är kväll eller på julafton. För att förhindra att det händer igen behöver du försäkra dig om att avloppet fungerar som det ska. Rörmokaren kan filma avloppen och undersöka skicken, i äldre hus kan gjutjärnsrör spricka eller rosta igen med tiden. Annars beror stopp på vad du spolar ned: tamponger, hushållspapper, fett, hår och tops. Det enda som ska spolas ned i avloppet är urin, fekalier, toalettpapper, tvål och vatten.

Innan du ringer in proffsen kan du försöka lösa proppen själv. Fettproppar kan du lösa upp med kaustiksoda som fräter sönder fettet. Papper och nedspolade saker kan du lösa med ett rensband som förs ner i avloppet, ett rensband är i stål och kan skada toaletten om du inte är försiktig. Anar du ett mindre stopp ska du alltid börja med vaskrensaren där du endast använder vatten och vakuum för att lösa proppen.

Ibland kan det komma dofter från avloppet, en antyda att något inte är som det ska. Avlopp ska inte lukta, luften i rören ska ledas ut från hemma. De flesta har ett avluftningsrör genom taket eller på vinden. Upptäcker du en dålig lukt i köket kan det bero på vattenlåset som behöver repareras eller bytas. Ta in ett proffs om du inte vet var problemet ligger, de kan snabbt avgöra varför det luktar och hur det avhjälps.

Sitter du med gamla gjutjärnsrör i huset med fina ytskikt är inte tanken på renovering så kul. Du behöver nämligen riva ned allt för att komma åt stammen som går genom huset. Den senaste metoden, för att undvika det, är att göra en relining där man skapar nya rör i de gamla. Det kostar några tusen per meter vilket låter dyrt men jämför med priset att behöva renovera hela badrummet och byta rör!