Ett gästhus på tomten

Att bjuda hem gäster är inte någon ovanlighet för någon av oss. Problemen kanske uppstår om det är besök som sträcker sig över ett dygn. Det kanske är så att ni inte har plats för att inhysa gäster i ert befintliga hus utan måste vänligen be gästerna att boka in sig på hotell eller liknande. Kanske det är dags att bygga ett gästhus på tomten?

Idag så finns det smidiga lösningar med olika modeller av Attefallshus som kan snabbt byggas upp utan någon form av bygglov på er befintliga tomt. Sorselestugan har många trevliga modeller som går att hittas här. Vad man behöver göra innan man börjar att bygga är att göra en anmälan till din kommuns byggnadsnämnd. Det är alltså inte ett bygglov som ansöks om utan en anmälan om att du ska bygga ett Attefall. När du får startbesked från byggnadsnämnden så kan du påbörja ditt bygge.

Det finns en del regler som man måste förhålla sig till. En är att man får inte bygga närmare än 4,5 meter från tomtgräns. Om man ska bygga närmare än så så måste man ha grannarnas tillåtelse. Se till att få detta skriftligt så det inte ställer till det i ett senare skede. Storleken på ditt Attefall får inte vara större än 25 kvadratmeter, men detta är något som Sorselestugan har koll på. taknock får inte överstiga 4 meter. Om man beställer en Attefall från just Sorselestugan så behöver man inte oroa sig för detta.