Att flytta utomlands

Det finns många som drömmer att att ta sitt pick och pack och flytta utomlands. Speciellt under vinterhalvåret så kanske dessa drömmar blir extra påtagna då det känns grått och kallt ute. Vem skulle inte vilja bo där det är betydligt varmare och nästintill sommar året om. Vad bör man tänka på om man har kommit så långt att drömmen inom kort kanske blir möjlighet.

Kanske ni redan har varit på semester i Spanien och upplever detta land som ert nästa hem. Det första ni ska göra är att hitta ett boende som kan fungera. Det behöver inte till en början vara ett definitivt ställe där ni ska slå ner era rötter. Till en början så kanske det är bättre att hyra något och leta när ni väl är på plats. Om ni väljer att ta med ert bohag ner så kontakta QPL Transport som transporterar bohag till bland annat Spanien.

Eftersom både Sverige och Spanien är medlem i EU är flytten betydligt enklare än att flytta till ett land som USA. När du flyttar till Spanien behöver du inte ansöka om ett visum. Så länge du har ett svenskt pass är det allt som krävs för dina första tre månaders vistelse. Längre än så måste du dock se till att registrera dig hos de spanska myndigheterna.

I och med denna registrering tilldelas du ett skatteidentifikationsnummer, kallat ett NIE-nummer. Och med detta kan du teckna försäkringar, öppna bankkonton och skaffa abonnemang får både internet och mobil. Kom ihåg att anmäla flytten till Skatteverket. Detta är ett krav för alla som planerat att bo utomlands längre ett år.

Väl på plats så kan ni göra er hemmastadd och lära er hur livet fungerar i annat land. Det går inte att jämföra Spanien och Sverige utan det gäller att man kommer in i hur man handlar, tar ut pengar och mycket annat som man tagit för givet hemma i Sverige. Det finns en del missuppfattningar om att man exempelvis måste kunna språket för att flytta utomlands. Detta är en myt och du kan komma långt med enkla fraser till en början.