Ta hand om fasaden

Att ta hand om sin fasad är viktigt, det är också såklart det första alla ser av ditt hus. Det finns lite saker du kan göra både för att underhålla din fasad och att piffa upp den. Ett enkelt sätt att snygga till din fasad är att köpa ett snyggt husnummer. På Fasaddekor hittar du en mängd olika utseenden på både husnummer och bokstäver.

Olika fasader

Först och främst finns det olika fasader man kan ha på ett hus där trä, puts eller tegel är de vanligaste. Beroende på vad du har för fasad gäller också olika underhåll. En fasad av tegel kräver i princip inget underhåll, efter nittio år kan dock fogen behöva renoveras. En fasad av puts brukar hålla i ungefär fyrtio år innan renovering behövs och en träfasad bör målas om ungefär vart tionde år. Se gärna över fasaden regelbundet. Mögel kan börja växa om den är utsatt för mycket regn.

Måla om

Om det börjar bli dags att måla om huset är det några saker du kan ha i åtanke. Har du tid att göra det själv eller behöver du anlita en firma? Om du bestämmer dig för att måla själv kan du börja med att mäta ytorna som skall målas och ta med måtten till din färghandlare. Att välja färg är ett roligt moment, ta hem färgprover från butiken och välj gärna den ljusare nyansen om du funderar på kulört då färgen kommer se mer intensiv ut när den väl är målad på en stor yta. Att välja typ av färg kan de i butiken hjälpa dig med, tänk gärna på att det ska vara en tålig färg som ska stå emot sprickbildning, mögelangrepp men också vara miljövänlig. Sedan är det dags att förbereda ytan genom att rengöra, skrapa och gå igenom eventuella dåliga (murkna) plankor. Se till att ha införskaffat verktyg som behövs för ändamålet. Tänk på att ytan ska vara helt torr innan du börjar måla. Lycka till!