Överkänslighet mot damm

Det finns personer som är överkänsliga för damm i hemmet och det kan vara mycket påfrestande då damm finns överallt oavsett hur mycket du städar. Vi spenderar ungefär 90 % av vår tid inomhus idag och med dammallergi kan det verkligen kännas jobbigt. Damm består av flera olika saker och du kan vara känslig mot olika saker i dammet, men även mot husdammskvalster som är små spindeldjur.

Förbättra din inomhusmiljö

Om du har allergi mot damm eller kvalster beror det inte på att hemmet är ostädat, utan snarare bristfällig ventilation eller hög luftfuktighet. Online kan du köpa luftrenare som filtrerar bort mycket av dammet i ditt hem, vilket gör att dina allergiska besvär minskar. Det kan finnas skadliga ämnen i dammet och då vi andas in dem får vi i oss dessa ämnen, vilket påverkar vår hälsa.

Andra sätt att komma till bukt med problemen på

Dammöverkänslighet kan både ge förkylningssymtom och eksem och det bästa sättet är att försöka ha en bra ventilation där hemma. Det är också klokt att undvika heltäckningsmattor samt att vädra dina sängkläder. Om det är just kvalster som besvärar dig är det bra att veta att de inte trivs i kall och sval luft. Luftfuktigheten i hemmet ska vara maximalt 45 % i relativ luftfuktighet, åtminstone under vinterhalvåret.