Omvandla torpet till permanentbostad

Har du ett litet torp eller sommarstuga som du älskar? Varför bor du inte i den året runt? Det kräver så klart en del renoveringar och bygglov men det är många idag som väljer en enklare livsstil i vår fantastiska miljö och siktar på litet och funktionellt än stort och flådigt. 

Tidigare har reglerna kring att byta benämning från fritidshus till permanentbostad varit krångliga och svåra att få igenom. Många valde då att bo olagligt i sina sommarstugor året runt. Kring 2015 lyftes frågan och man beslutade att lagar och lov kring detta skulle förenklas. Det finns egentligen ingen anledning varför staten ska bestämma var du ska bo eller inte när du väl äger bostaden.

Det dyker dock upp några större poster som måste ses över och åtgärdas ifall du ska bo där året runt:

  • Avlopp – finns det avlopp på platsen eller behöver gräva nytt? Om det inte finns ett kommunalt avlopp på platsen kan du installera en trekammarbrunn men då behöver du hjälp från exempelvis Swoosh för att tömma den med jämna mellanrum. En sådan brunn måste godkännas av din kommun innan du får ta den i bruk.
  • Isolering – finns det isolering i väggarna? Hur tjock är den? Det kan krävas att du tilläggsisolerar hela torpet eller stugan innan du kan bo där vintertid. Äldre stugor av timmer kan ibland vara helt utan isolering. Du kan läsa mer om isolering och hur du går tillväga hos Isover.
  • Fönster – Englasfönster läker på tok för mycket varmluft för att vara effektiva. Du kan använda innanfönster eller byta ut fönstren helt för att få bättre inomhusklimat. Är du inte så kinkig går det att fynda fina innanfönster och vanliga fönster på Blocket hos privatpersoner som själv bytt sina.
  • Värmekälla – Vad ska ni ha för uppvärmning i huset? Är det litet kan det räcka med en luftvärmepump eller braskamin.
  • Elen – klarar elen av den ökade belastning som tillkommer när ni bor där permanent och vill installera tvättmaskin och flera datorer?
  • Vatten – att dra in vatten till ett hus kan vara kostsamt, runt 100 000 och uppåt är inte ovanligt. Har du möjlighet att använda en sötvattensjö eller borra en egen brunn behöver du inte betala anslutningsavgiften och får