Att bygga en vacker trädgårdsmur

Ett mur kan vara ett väldigt vackert tillskott till en trädgård och något du kan bygga på egen hand om du bara har tiden och är lite händig. Här delar vi med oss av några snabba tips om vad du bör tänka på.

Planeringen är alltid det första steget och något du bör sätta åt sidan gott om tid för. Tänk på var den ska börja och sluta, samt om den ska vara helt rak eller kanske till och med slingra sig fram. Formen är väldigt viktigt för slutresultatet och inget du vill riskera att ånga i efterhand.

Tänk även på hur solen faller under dagen och därmed även var din mur kommer att kasta sin skugga. Beroende på vilket väderstreck du väljer kan du få väldigt mycket skugga just nedanför muren. Och då vill du ju inte ha något som en rabatt där nere.

Materialet är också en viktig fråga att tackla tidigt. Det finns många olika varianter att välja mellan och den stora frågan är ju vilken sorts stil du är ute efter. Vill du ha något väldigt modernt och strukturerat med raka linjer hela vägen eller något som anammar mer svallande form och mer efterliknar natursten?

När du har allt detta klart för dig kan du börja sätta gång med markarbetet. Och detta kommer bestå av många viktiga punkter som du bör vara väldigt noga att följa för att få en mur som inte bara ser snygg ut, utan även håller för väder, vind och tid.